29 de gener 2009

El factor humà, de John Carlin.
El factor humà.
John Carlin
La Campana
20.00 €


A Sud-àfrica, el rugbi era l’esport dels blancs, els promotors de l’apartheid. Però Nelson Mandela, l’home que havia passat vint-i-tres anys a la presó va saber veure l’oportunitat: la Copa del Món de Rugbi que s’havia de celebrar al seu país. Gràcies al carisma irresistible de Mandela, per primer cop un negre va aconseguir formar part de l’equip de l’enemic, els blancs. Però El factor humà no és un llibre d’esport: és un llibre d’emocions. John Carlin recull les veus dels carcellers de Mandela, dels guardaespatlles, dels líders dels negres i de l’extrema dreta. I el conjunt, com ha dit la BBC, és una història càlida, meravellosa i narrada amb intel·ligència.

“Moltes anècdotes que impressionen i il·luminen aquella tempestuosa atmosfera de Sud-àfrica i el geni polític de Mandela” Library Journal.

Un apassionant relat que dóna veu a un grup de personatges que van viure aquesta gran història.

L’autor d’aquest llibre, Carlin, va ser corresponsal del diari anglès The Independant durant la transició sud-africana i van fer amistat amb en Mandela. Fascinat pel personatge va emprendre l’aventura de dibuixar la figura del geni polític, un enorme seductor que es va guanyar els cors dels seus enemics fent servir, bàsicament, el respecte.

El poder narratiu i emocional de la història de Mandela arribarà al cinema l’any 2010: la productora de Morgan Freeman n’ha comprat els drets. Ell mateix interpretarà Mandela, i en Clint Eastwood en serà el director.