23 de setembre 2008

Moti al Bounty, de John Boyne
Motí al Bounty
John Boyne
Empúries
19.50 €

"Basada en una història real i en una interpretació nova, fresca i original, Motí al Bounty és una de les novel·les més delicioses dels últims anys." The Sunday Independent

Text de contraportada

Després de l’èxit aclaparador d’El noi del pijama de ratlles, convertit ja en un llibre imprescindible, arriba Motí al Bounty, una esplèndida novel·la d’aventures emmarcada en la tradició més noble i entranyable del gènere. Trepidant, vital, commovedora i emocionant, Motí al Bounty narra les aventures i desventures de John Jacob Turnstile, un jove orfe de 14 anys que sobreviu a base d’esgarrapar les butxaques dels altres i buscar-se seriosos problemes amb la llei. Quan és a punt d’entrar a la presó, però, una oferta temptadora i arriscada el desvia: el criat del capità d’un vaixell que és a punt de salpar en una missió molt important no podrà viatjar. Així serà com Turnstile, un encantador i desvergonyit antiheroi amb el cor d’or i la paraula àgil, s’embarcarà al Bounty cap a unes terres llunyanes i un futur incert.


Del camp de concentració als mars del sud.
Quan al mes de maig de l’any passat us recomanava “El nen del pijama de ratlles”, la Gemma Nierga i Juan Cruz en van parlar des del seu programa de ràdio a la Cadena Ser i va començar l’èxit de vendes d’aquest conte. El 26 de setembre, amb l’estrena de la pel•lícula, l’èxit es transforma en fenomen i es repeteix el que va passar amb “Los puentes de Madison...” quan Guardiola el va recomanar en un programa de televisió.
Segur que heu vist alguna de les pel•lícules sobre el motí al Bounty protagonitzades per Errol Flyn, Clark Gable o Marlon Brando. Expliquen la rebel•lió que va haver, a l’abril de 1789, a bord del vaixell, HMS Bounty. Desprès d’una llarga i penosa travessia els mariners anglesos conviuen amb les dones de Tahití i una bona part d’ells es rebel•len contra el capità, s’apoderen del vaixell i es queden a la Polinèsia.
John Boyne, l’autor de “El nen del pijama de ratlles” ens proposa una novel•la d’aventures, “Motí al Bounty” on John Jacob Turnstile, jove orfe de catorze anys que sobreviu a base d’escurar les butxaques dels altres i està a punt d’entrar a la presó, entra al servei del capità Bligh que està a punt de salpar en destinació a Otaheite. Amb aquest jove antiheroi tornarem a viure les aventures d’aquests mariners que ens submergeixen en un complex microcosmos on el joc de l’ambició, el poder, les jerarquies, la lleialtat i el valor reflecteixen tota la misèria i la grandesa de la condició humana.
Aquesta novel•la està publicada en castellà per editorial Salamandra amb el nom de Motín en la Bounty.
Argimiro Segura