31 de maig 2008

Excel lent novel la de David Trueba.


Saber perder.

És la tercera novel·la de David Trueba, abans havia publicat Abierto toda la noche i Cuatro amigos. És també guionista i director de cinema. La seva pel·lícula més celebrada ha estat Soldados de Salamina (2002).

A Saber perder ens presenta també quatre personatges: Silvia és una adolescent que al primer capítol s'inicia en el sexe; Lorenzo, el seu pare s'acaba de divorciar i ha matat el seu soci; Leandro, l'avi, està cuidant la seva dona, molt malalta i s'obsessiona amb una prostituta negra amb la que es gastarà una petita fortuna; el quart és Ariel Burano, un jove futbolista argentí fitxat pel equip ric de la capital que s'enrotlla amb la Sílvia i a qui no acaben d'anar bé les coses.

Les vides d'aquests personatges es van alternant. L'autor no pren partit i aquests personatges vulgars se'ns fan propers i simpàtics. Al costat d'aquests protagonistes i les seves misèries, David Trueba, presenta un seguit de personatges secundaris potents i ben definits. Silvia i el seu entorn del institut. L'avi Leandro, amb Aurora, la seva dona, i Osembe, la prostituta negra. Lorenzo, amb el neguit de la separació i sense feina es relaciona amb un grup d'immigrants equatorians. Ariel, el crac argentí té al seu voltant futbolistes professionals, directius sense ànima i la colònia argentina de la capital.

La quantitat de detalls íntims que ens dona l'autor ens pinta personatges amb sentiments universals, amor, soledat, penediment... i les seves correries ens mostren aspectes de la vida actual com el treball en precari, la immigració, l'ensenyament i fins i tot els budells del negoci del futbol.

Argimiro Segura