04 de març 2008

L'últim patriarca, de Najat El Hachmi.
L'últim patriarca
Najat El Hachmi
Premi Ramon Llull 2008
Editorial Planeta
21.50 €

Najat El Hachmi és una jove escriptora catalana d’origen marroquí. Amb la novel·la L’últim patriarca ha guanyat el premi Ramon Llull 2008 que atorga l’editorial Planeta. L’any 2004 va publicar un llibre de relats, Jo també sóc catalana.

Najat va néixer al Marroc l’any 1979, quan el seu pare ja havia emigrat a Catalunya, i als vuit anys va anar a viure a Vic. Podríem pensar que la seva família és la protagonista de la novel·la si no fos perquè ella ha dit en entrevistes a la premsa que els fets que explica, alguns els ha viscut personalment i altres han passat a persones properes.

La història d’aquest patriarca dèspota i violent està dividida en dues parts: a la primera hi predominen els ambients rurals del Magrib, descrits per una persona que els ha viscut. Aquí explica des del naixement dels seu pare fins que la família es reagrupa a la “ciutat que és capital de comarca”. La segona part, des de l’arribada de la protagonista fins al seu alliberament del pare-tirà i del seu primer marit, està plena de referències literàries (a Mercè Rodoreda, a “l’estrany incident del ganivet a mitjanit”), cinematogràfiques, televisives...

L’autora aconsegueix un magistral ús dels recursos propis de la tradició oral, i amb un estil àgil construeix una història on barreja moments de gran tendresa amb altres d’un brutal dramatisme amanit amb un sentit de l’humor corrosiu. En un llibre on hi ha moltes escenes de sexe és especialment remarcable la delicadesa amb que suggereix la iniciació sexual del protagonista.

En molts moments m’ha recordat Les cendres d’Angela.

Argimiro SeguraComentari de Sergi Andreu a Icatfm

Vídeo a Vilaweb.

Entrevista a El País.