18 de novembre 2007

Juegos sagrados, de Vikram ChandraJuegos sagrados
Vikram Chandra
Mondadori
28,90 €

“La vida en Bombay es un juego en el que la única regla es ganar”, així comença la important campanya de promoció de la novel·la Juegos sagrados, de l’escriptor indi Vikram Chandra.

Els protagonistes de la novel·la són Sartaj Singh, policia sikh a Bombai (o Mumbai) i Gainesh Gaitonde, el gàngster més poderós de la ciutat. L’acció comença quan el policia rep una confidència i fa per detenir el mafiós. A partir d’aquí sabrem de la vida i miracles de tots dos, però no d’una forma lineal, sinó fent girs, voltes i visions juxtaposades que ens permeten conèixer fins a detalls mínims la seva vida i la de la gent que els envolta.

Però més enllà de la trama argumental, del thriller, l’escenari i protagonista d’aquestes mil pàgines és la ciutat de Bombai. Megàpolis dominada per un caos absolut on la vida diària està plena de perills. Lloc brut i corrupte a nivell policial i polític on la dignitat humana s’oblida per tal de poder sobreviure.

El text original va ser escrit en anglès. La traducció al castellà ha respectat l’amanida de paraules provinents de l’argot urbà i d’altres provinents de diferents llengües, l’hindú, el panjabí i altres. A més, els insults, paraules malsonants, expressions familiars i de cortesia, donen a aquesta obra l’olor i el gust de l’Índia.

Vikram Chandra ha publicat en castellà Tierra roja y lluvia torrencial (Siruela i Debolsillo) y Amor y añoranza en Bombay (Espasa). Per aquests Juegos sagrados que ha tardat set anys en escriure, havia rebut de l’editorial americana Harper Collis una bestreta d’un milió de dòlars.

21/11/2007 Vikram Candra, al Periódico.

01/12/2007 Jesús Aguado, a Babelia.

Primer capítol.