01 de juliol 2007

La novel·la chick lit


Un gènere de moda. Literatura contemporània per a dones. El diari de Bridget Jones en va ser l'obra fundacional i cada cop atreu més lectores.

A Catalunya i a Espanya les dones són qui més llegeix. Els editors ho saben i insisteixen en la novel·la romàntica tradicional amb escriptores com Barbara Wood, Nora Roberts, Daniel Steel... i la novel·la chick lit, representada per autores com ara Marian Keyes, Sophie Kinsella o Cadance Bushnell.

La denominació chick lit per aquest tipus de novel·la la va fer servir per primer cop James Wolcott, crític cultural de Vanity Fair.

Les claus de l'èxit són ben senzilles: les novel·les estan narrades en primera persona. La protagonista és una dona d'entre 25 i 35 anys que encara no ha trobat l'home de la seva vida o lluita per superar una ruptura. Treballa en moda, publicitat o al món editorial. El to sol ser lleuger i divertit i l'ambientació, urbana. En acabar han solucionat els seus problemes i han aprés una lliçó important sobre la vida.

A Espanya han publicat aquest tipus de novel·la Joana Bonet i Silvia Grijalba, entre d'altres.

El contingut d'aquesta entrada està tret (afusellat) de la revista de promoció "Panorama de libros, MERCURIO". El va escriure Esther Escoriza. Podeu baixar-vos l'article complet en pdf.


Algunes autores del gènere:
Helen Fielding: El diario de Bridget Jones.
Cadande Bushnell: Dones de Manhattan.
Marian Keyes: Bajo el edredón.
Sophie Kinsella: Loca por las compras.
Joana Bonet: Las metrosesenta.
Silvia Grijalba: Atrapada en el limbo.1 comentari:

Mònica ha dit...

Ja, ja, ja!
Nosaltres li diem, Jotia

Jo, tia!