28 de juliol 2007

La infermera de Brunete.


Coneixeu Los cipreses creen en Dios? Publicada l’any 1953, la va escriure Josep Maria Gironella, li van concedir el Premio Nacional de Literatura i és de les novel·les espanyoles més venudes de tots els temps. Amb altres obres que va publicar posteriorment forma una quatrilogia sobre la Guerra d’Espanya. Gironella, que era de dretes i havia fet la guerra amb els nacionals, presenta la primera versió neutral del conflicte. Ignació Alvear n’era el protagonista .

Manolo Maristany, autor de La Infermera de Brunete, va llegir “Los cipreses” i va trobar Ignacio Alvear “ambiguo, sacristanesco y paniaguado”, i es va proposar escriure una novel·la amb un personatge “joven, apuesto y valiente”. Aquest és Javier de Moncada. Aristocràtic, tradicionalista (carlí) i seductor.

Manolo Maristany va escriure la seva obra fa trenta anys. Penso que no va ser publicada per la seva clara ideologia: els protagonistes guapos són de dretes i tal com ens els presenta Maristany, no van poder fer altra cosa que rebel·lar-se contra el Govern de la República.

Als anys setanta i vuitanta ningú es va atrevir a publicar-la i l’autor la va anar refent i polint. Ara sembla que els editors de Planeta/Columna pensen que aquest punt de vista té mercat.

En conjunt resulta una novel·la de més de mil pàgines, ben estructurada, amb un ritme molt aconseguit on alterna escenes de misteri, d’acció i d’amor. És molt fàcil de llegir i d’identificar-se amb els protagonistes. Llàstima que aquests siguin tan plans i que l’autor defensi unes postures tan de “dretes”.

Argimiro Segura