06 de febrer 2007

Premi llibreter 2006

El Premi llibreter va néixer l’any 2000. El Gremi de llibreters de Barcelona i Catalunya va crear un premi de narrativa per distingir una obra ja publicada. El primer premi va ser per a Sandor Marai, per “L’última trobada”. També l’han aconseguit Javier Cercas, amb “Soldados de Salamina” i Coetzee, per “L’edat de ferro”, uns mesos abans que li fos concedit el Premi Nobel de Literatura. En set edicions, el Premi llibreter ha prestigiat l’obra d’uns autors desconeguts pel gran públic i a la vegada s’ha prestigiat recomanant obres i autors de qualitat i posant-los a les llistes de vendes, que aquest és el premi: el compromís dels llibreters agremiats de destacar i recomanar l’obra guanyadora.

En la darrera edició el premi ha estat en perill: diferències amb la presidenta del Gremi, van portar a la dimissió a una part considerable del jurat. El premi es va posposar fins el Saló del llibre de Barcelona. El nou jurat tenia una difícil papereta: si triava l’obra d’un autor català seria acusat de plegar-se als dictats de la presidenta, en cas contrari havia de filar molt prim.

El jurat ha triat la novel•la El quinto en discordia, de Robertson Davies, autor canadenc que ningú no coneixia, publicat per l’editorial Libros del Asteroide, tant desconeguda com el mateix Davies i que també està de moda.

Robertson Davies va viure entre 1913 i 1995. La novel•la de la que us parlo, escrita l’any 1970, és la primera d’una trilogia; els que han llegit la continuació, Mantícora, diuen que és tant o més bona que la primera.